Badbevalling

Badbevalling

Een badbevalling wordt door veel vrouwen erg positief ervaren. Warm water ontspant, maakt gewichtloos en geeft vaak rust, waardoor je de weeën beter op kunt vangen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wij begeleiden badbevallingen thuis en poliklinisch in ziekenhuis Gelderse Vallei Ede. Wanneer je thuis in bad wilt bevallen kan je een bevalbad huren. Dit kan via verschillende organisaties, onder andere via:

Voordelen van bevallen in water: lees verder

  • Tijdens de bevalling is het bad een aangename, warme en veilige plek die je kan helpen te ontspannen. Je kunt in water in elke houding zachtjes bewegen of wiegen terwijl je gedragen en ondersteund wordt door het water en eventueel je partner. Op deze manier is het makkelijker de spanningen in het bekken, de rug en de benen, tussen de weeën door los te laten.
  • Het warme water heeft een verzachtend en oplossend vermogen. Hierdoor is het warme water een hele mooie zachte en natuurlijke manier van pijnverlichting. De ervaring leert dat vrouwen in het warme water pijnlijke weeën beter kunnen verdragen en hanteren.
  • Het warme water zal je helpen om met je aandacht naar binnen te gaan, zodat je je kunt focussen op de baby en de processen die zich binnenin plaats vinden. Het helpt je bij het volgen van het natuurlijke proces van de baring.
    De ontsluitingsfase verloopt meestal sneller.
  • Waar er bij een “gewone” bevalling na de zware tocht door het geboorte kanaal plotseling koude lucht is, kan de baby in het warme water eerst rustig bijkomen en meteen kennis maken via de huid op huid contact met zijn moeder.

Tips bij het gebruik van een bad tijdens de bevalling: lees verder

  • Wanneer je het gehuurde of gekochte bevalbad in huis hebt kan je hem het beste meteen op zetten en uitproberen. Hoe lang duurt het vullen van het bad? Wat is voor jou een goede temperatuur, welke houdingen vind je samen of juist alleen prettig? Wacht hiermee niet tot het moment dat de bevalling begint.
  • Zorg dat het in de ruimte waar je gaat bevallen en daar waar het bad staat voldoende warm is. Als je nat bent, koel je sneller af dus de omgevingstemperatuur mag best 24 graden of hoger zijn.
  • Leg een aantal handdoeken op de kachel voor jou en de baby . Ook een warme badjas en pyjama kunnen heerlijk zijn, omdat je meestal uitgeput bent van alle inspanning tijdens de bevalling en extra behoefte hebt aan warmte.
  • Je kunt drijfmiddelen zoals een half opgeblazen bal om over te hangen gebruiken. En vliegtuig/auto opblaas kussentjes voor onder je nek ter ondersteuning van je hoofd als je in het water wilt liggen en drijven.
  • Zorg dat je buik, rug en billen lekker onder water zijn. Als je op handen en knieën zit kan iemand steeds een emmertje warm water over je rug laten stromen.
  • Zorg ervoor dat je voldoende drinkt en regelmatig plast. Je lichaam verbruikt veel water tijdens de bevalling. Ook na de bevalling is het belangrijk goed te drinken en te plassen.
  • Zeezout kan aan het water toegevoegd worden om de amniotische vloeistofverhouding te benaderen. Los ca. 2 kg zeezout op in een emmer heet water en voeg dit aan het badwater toe.Het water wordt zachter en je kunt er langer in verblijven. 

Op de website van de Oerbron staat nog veel meer informatie over bevallen in water. Lees de ervaringsverhalen van andere vrouwen: Oerbron ervaringen